Josep ”Pep” Guardiola – tämän hetken paras valmentaja?

Monet jo pidemmän aikaa jalkapalloa seuranneet futisfanit muistanevat Josep ”Pep” Guardiolan jo pelaajauraltaan, jossa hän pääosin edusti Barcelonaa. Yhteensä ammattilaisuralla mies esiintyi 378 ottelussa tehden näissä 17 maalia. Mies oli tuttu näky myös Espanjan maajoukkueessa pelaten 47 ottelua ja tehden viisi maalia.

Josep GuardiolaMestaruuksia miehellä on peräti kuusi. Kultaisella 90-luvulla pokaalia nosteltiin vuosina 1991-1994, 1998 ja 1999. Espanjan Cupin voittoa Guardiola juhli pelaajana kahdesti ja Supercupia neljästi. Tilillä on myös Euroopan Cupin ja Cup voittajien Cupin voitto 1997 sekä UEFA:n Super Cupin voitto vuosina 1992 ja 1997. Erikoisuutena pelaajauralta on Olympiakulta vuoden 1992 kisoista.

Guardiola on tätä nykyä Bayern Münchenin valmentaja. Kolmen vuoden pesti tulee kuitenkin kesällä täyteen ja Pep siirtyy sen jälkeen valmentajaksi Valioliigaan. Ennen Münchenin pestiä Guardiola valmensi neljä kautta Barcelonaa ja sen B-joukkuetta. Guardiolasta on kirjoitettu paljon ja tehty muutama dokumentti, josta pääsee hyvin selville, mikä mies on oikein valmentajana.

Valmentajana miehen ura on jo melkein samanlainen kuin pelaajana, jopa parempi. Espanjan mestaruuksia on kolme, Saksan mestaruuksia toistaiseksi kaksi. Espanjan Cupin, Copa Del Reyn voittoa Guardiola on juhlinut kahdesti ja Supercupin voittoa kolmesti. Saksan mestaruuksien lisäksi tilillä on Saksan Cupin voitto. UEFAn Super Cupin kolme voittoa eivät ole kruunu uralle, mutta kaksi Mestarien Liigan mestaruutta vuosina 2009 ja 2011 ovat sitä varmasti. FIFA:n vuoden valmentajaksi mies on valittu vuonna 2011.
Guardiola tunnetaan valmentajana joka vaatii pelaajiltaan totaalista sitoutumista joukkueen pelitapaan, mutta osaa mies myös ottaa ilon irti oikeassa kohtaa. Vai mitä sanotte näistä klipeistä?

Valioliigaan, mutta mihin seuraan?

Viimeisin käänne Guardiolan uralla on siis tulevana kesänä siirto Valioliigaan. Mihin joukkueeseen, se taitaa olla kolmen tai neljän kauppa. Manchester City on tässä kisassa johdossa, samoin Chelsea on tarjonnut miehelle mottipäisen summan valmentamisesta. Louis Van Gaalin tilalle valmentajaa etsivä Manchester United on myös ilmaissut halunsa palkata Guardiola. Entä mitä tekee sitten Arsenal, jatkaako Arsene Wenger vieläkin punaisten ruorissa vai olisiko aika laittaa se osasto uusiksi?

Tavoitteena näillä joukkueilla ei ole enempää tai vähempää kuin Valioliigan voitto sekä Mestareiden liigan voitto. Pelimerkkejä Chelsealta tai Manchester Cityltä ei puutu ja kesällä voidaan nähdä joitain todella kovan luokan värväyksiä siihen joukkueeseen johon Guardiola päättää liittyä. Huhupuheissa on ollut muutamia nimiä kuten Lionel Messi, Gerard Pique, David Alaba ja Paul Pogba, mutta ostoslista on varmasti pitkä kuin jouluateriaa valmistavan perheenäidin kauppalista ennen aattoa.

Näyttää jo varmalta että Guardiola tulee joka tapauksessa valmentamaan Valioliigassa ja parhaassa tapauksessa hänellä on kaikkien neljän seuran sopimustarjoukset pöydällä. Jos valmentaja etsii perinteitä ja menestystä, olisi valinta kenties Arsenal tai Manchester United, mutta isoimman palkkapussin taitaa saada Chelseasta tai Manchester Citystä.

Paineet tulevat olemaan giganttiset, menee Guardiola sitten mihin seuraan tahansa, mutta eiköhän samanlaisia paineita ole jo koettu Barcelonassa ja Bayern Münchenissa. Guardiolalle varmasti kelpaisi mestaruus myös kolmannessa maassa jossa valmentaa.
Pep Guardiola on jo nyt maailman parhaiten palkattu valmentaja 15 miljoonan punnan vuosiansioillaan ja uusi sopimus tulee varmasti ylittämään tuon summan.